ZENEI VILÁGNAP AZ ISKOLÁBAN - 2016.10.01

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október elsejét a Zene Világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.

 

 

Ezen gondolatok jegyében igyekeztünk iskolánkban méltóképpen megemlékezni erről a jeles napról. Egy kis mini koncertet szerveztünk, melynek zeneszámait iskolánk tanulói adták elő, akik egyben a Tomsits Rudolf Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is. Trombitán játszott Szentpéteri Gergely, Lakatos Patrik és Horváth Ferenc. A gyerekeket Fazekas Katalin tanárnő kísérte zongorán, ezzel élményszerűbbé téve a darabokat. Valent Olivér a tuba szép hangját mutatta be társainak, miközben egy duót játszott Perlinger Tamás tanár úrral. Őket egészítette ki az iskolai énekkar, amely a Valahol Európában című musicalből adott elő egy részletet.

A koncert végén a közönséget is bevontuk a közös zenélésbe. A „legősibb” hangszeren játszottunk: énekeltünk. Az egyik legismertebb magyar népdalt, a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetűt énekeltük el közösen. Felemelő érzés volt 180 gyermektől egyszerre hallani ezt a gyönyörű népdalt.

Ez a hangversenyünk egy kis békét és feltöltődést adott mindnyájunknak.

Dr. Hostyisószkyné Jászai Valéria